Säännöt voimassa 08.01.2024 alkaen.
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Neulojat ry ja yhdistyksen kotipaikka on Helsinki.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää käsityöharrastusta, erityisesti neulomista, sekä edistää ja tukea monimuotoisen ja yhteisöllisen neulekulttuurin kehitystä ensisijaisesti pääkaupunkiseudulla.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
-järjestää tapahtumia
-järjestää kurssitoimintaa ja pienimuotoisia kokoontumisia
-järjestää jäsenilleen käsitöihin liittyviä tutustumiskäyntejä ja opintomatkoja
-tekee yhteistyötä muiden käsityöyhdistysten, -yhteisöjen ja -yritysten kanssa
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:
-järjestää maksullisia yleisötapahtumia
-järjestää kannatusmyyntiä yhdistyksen kulujen kattamiseksi
-ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
-omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä
-toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan rahankeräyksiä ja arpajaisia
3. Jäsenet
Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen
tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Yhdistyksen jäsen on velvollinen huolehtimaan, että hänen jäsenrekisteriin ilmoittamansa tiedot ovat ajantasaisia ja oikein. Jäsen voi ilmoittaa muuttuneista tiedoista kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai muulle yhdistyksen toimihenkilölle, jonka vastuulla jäsenrekisterin ylläpito on, mikäli sellainen henkilö on tehtävään nimetty.
Jäsenrekisterin ajantasaisuus vahvistetaan jäsenkyselyssä, jonka yhdistys toteuttaa jäsenrekisterinsä pohjalta sopivaksi katsominaan vuosina. Vastausaikaa jäsenkyselyyn tulee antaa vähintään neljätoista (14), kuitenkin enintään kolmekymmentä (30) vuorokautta. Jäsenkyselyyn tulee sisällyttää osio, jossa jäsen voi ilmoittaa yhteystietojensa mahdollisista muutoksista jäsenrekisteriin, sekä osio, jossa jäsentä pyydetään vahvistamaan halunsa jatkaa yhdistyksen jäsenenä.
Tilanteessa, jossa jäsen ei ole vastannut jäsenkyselyyn annetun aikaraamin
puitteissa ja häntä ei kohtuullisiksi katsotuin keinoin ole onnistuttu tavoittamaan vahvistamaan jäsenyyttään, jäsen voidaan erottaa yhdistyksestä. Henkilön erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus kokouksessaan. Henkilö, joka on tällä tavoin erotettu, voi uudelleen hakea yhdistyksen jäseneksi niin halutessaan.
Yhdistyksen jäsen on oikeutettu eroamaan yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan.
Yhdistyksen jäsen voidaan hallituksen päätöksellä erottaa yhdistyksestä, mikäli hän toiminnallaan yhdistyksessä tai sen ulkopuolella estää yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista tai vahingoittaa yhdistyksen mainetta.
Jäsenellä on oikeus saattaa erottamista koskeva hallituksen päätös yhdistyksen kokouksen arvioitavaksi ilmoittamalla siitä hallituksen puheenjohtajalle kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan. Tämän ilmoituksen perusteella hallitus on velvollinen ottamaan erottamista koskevan asian esille siinä yhdistyksen kokouksessa, joka ensiksi pidetään sen jälkeen, kun ilmoitus hallituksen puheenjohtajalle on tehty.
4. Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän vapaaehtoisen liittymismaksun ja
vapaaehtoisen vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää syyskokous.
5. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-8 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-8 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallituksen puheenjohtaja valitaan syyskokouksessa toimikaudeksi kerrallaan äänestyksellä. Mikäli puheenjohtaja on jatkanut toimessaan vähintään neljä perättäistä toimikautta, hän on väistämisvelvollinen, jos puheenjohtajan tehtävään on muita ehdokkaita. Muiden ehdokkaiden puuttuessa puheenjohtaja voi jatkaa uudelle toimikaudelle.
Hallituksen jäsenen erotessa kesken toimikautta, tulee seuraavan yhdistyksen kokouksen valita uusi jäsen hänen tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Yhdistyksen kokous voi myös erottaa hallituksen tai jonkin sen jäsenen kesken toimikautta painavista syistä, jolloin saman kokouksen on valittava yhdistykselle uusi hallitus tai erotetun jäsenen tilalle uusi jäsen hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.
7. Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
8. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta. Kokouskutsu lähetetään jäsenille kirjallisesti sähköisten viestipalveluiden avulla tai postitse.
10. Varsinaiset kokoukset
Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
7. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin ennen kokousta, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kahden kolmasosan (2/3) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.
Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.